Selasa, 31 Mac 2009

facebook & CIA....pe kaitannya.??

assalamualaikum w.b.t..

ari nie..dapat satu email sal facebook dan CIA..
act,baca - bca gitu je artikel nie..tapi tetiba rasa nak laa share maklumat nie..
kira bahaya gak laa kot..
baca la...n renungkanlah...

15 MAC

Sumber: Email dari salah seorang sahabat di UK.

Ramai yang suka menggunakan laman web sosial seperti Myspace, Friendster, Tagged dan juga Facebook untuk mencari kawan terutamanya kawan lama di ruangan maya. Ada yang menjadikan laman web sosial sebegini sebagai satu tempat untuk mereka berkarya, tidak kurang juga yang menjadikannya sebagai satu tempat dalam memperjuangkan wadah pemikiran masing-masing. Yang penting, ianya PERCUMA dan itulah yang ingin dikongsikan. Laman web sosial sekarang tak ubah seperti blog. Dengan menggunakan umpan yang paling senang iaitu PERCUMA, berduyun-duyun pengguna Internet akan berusaha untuk mendapatkan satu akaun bagi diri masing-masing. Apatah lagi kalau username mereka masih belum diguna pakai oleh orang lain. Jadi, sebagai pembuka kata, hari ini kita akan berkongsi sedikit info mengenai laman web sosial yang sedang meletup iaitu FACEBOOK.

Sebenarnya ada sebahagian DARK SIDE yang tidak diketahui oleh berjuta pengguna internet di dunia ini mengenai Facebook. Ini adalah satu konspirasi teori yang telahpun menjadi fakta benar dan apa yang boleh kita lakukan sekarang adalah lihat dan terus melihat. Juka ada di antara kita yang telah meletakkan butir-butir peribadi sebenar di dalam Facebook, maknanya tiada apa lagi yang kita boleh lakukan. Sedarkah kita siapa sebenarnya di belakang FACEBOOK? Sedarkah kita bahawa semua data-data yang kita berikan itu telahpun disimpan oleh pihak CIA? Mereka boleh mengakses semua mengenai kita dan dengan mudah mendapat semua butir-butir diri tanpa perlu bertanya kepada kita, bos kita, kawan-kawan kita, pihak universiti kita, keluarga kita dan banyak lagi sumber at anytime them want!

Dan yang lebih menyedihkan lagi, ramai dari kita terutamanya rakyat Malaysia sudahpun memberikan 100% info dan butir-butir diri mereka dengan TEPAT. Apabila ditanya, mereka dengan mudah menjawab "nanti kalau member lama atau member sekolah ingin mencari kita...senang dan mudah sikit!". Malang sekali, bukan itu yang berlaku. Dalam pada keghairahan yang kita sendiri wujudkan terhadap FACEBOOK, kita sedikitpun tidak membaca dasar ataupun polisi yang FACEBOOK letak dalam web mereka. Yang kita tahu hanyalah PERCUMA dan sikap ramah dan jujur kita itulah yang boleh memakan diri kita sendiri sebenarnya.



Sama-sama kita renungkan apakah yang diperkatan dalam FACEBOOK's terms of service: ULASAN:

1. Cuba bayangkan! - FACEBOOK yang telah menjadi kegilaan pengguna internet adalah tempat yang paling mudah untuk CIA mendapatkan data peribadi mereka dengan PERCUMA. Bagi pengguna kebanyakkan (mereka yang bukan extreme) mungkin ia tidak akan membawa keuntungan kepada pihak CIA tetapi bagi mereka yang mempunyai "title" sebagai "professional" seperti seorang doktor, peguam, Professor, scientist dan yang seumpamanya. Inilah mangsa CIA yang sebenar.

2. Mengapa? - Kerana sama ada kita percaya atay tidak, ramai golongan professional yang meletakkan segala butiran mengenai diri mereka dengan lengkap bagai nak rak dengan alasan mereka mempunyai kawan di seluruh dunia dan masing-masing tidak mahu kalah dalam menceritakan semua kejayaan dan kegiatan yang telah mereka kecapi.

3. Bukankah ianya privacy diri sendiri? - Pernahkah kita/mereka fikirkan mengenai RISIKO yang mereka letakkan ke atas diri mereka sendiri?. Semua data dimasukkan adalah data-data mengenai achievement diri dimasukkan. Alamat, no h/p, rumah, pejabat, kerja, pendidikan, daily schedule dan lain-lain dimasukkan. Bayangkan semua ini akan dijadikan sebagai data statistik untuk digunakan pada masa hadapan.

4. Marahkah kita? - Kita marah bila orang mengambil tahu pasal kita, kita marah bila orang mencungkil privacy kita, tapi kita tidak sedar yang kita telah berikan semuanya dalam facebook kita. Kalau nak ikut cakap kasar:

"Esok kalau katakan mereka hendak menyerang Malaysia, mereka sudahpun tahu dimana golongan bijak pandai di Malaysia ini tinggal. Sebelum dia serang, mereka akan bunuh dulu golongan bijak pandai ini, tiada apa yang tinggal. Bukankah semua info yang mereka perlukan sudahpun berada dalam tangan mereka"

5. Fakta - FACEBOOK telah ditampung sebanyak USD500,000 oleh bekas CEO Paypal, Peter Thiel. Jadi tiada masalah untuk mempromosikannya. Tidak cukup dengan itu, sebanyak USD 12.7 juta telah dilaburkan ke dalam FACEBOOK oleh James Breyer dari Accel Partners. Mereka semuanya ada agenda yang mereka sendiri faham. Juka kamu hendak tahu siapakah mereka semua ini dan siapakah DALANG disebalik laman web sosial ini, boleh lihat clip
http://www.youtube. com/watch? v=mCGSYWd1HOI&feature=related .

6. Peranan CIA - Selain daripada menjadikan FACEBOOK sebagai cara untuk mendapatkan data dan maklumat, pihak CIA juga merekrut staffnya bagi program kesayangan mereka iaitu National Clandestine Service. Malah, Dr. Anita Jones juga telah menjadi sebahagian dari DARK SIDE ini. Dr. Anita Jones adalah Defence Research and Engineering Director untuk US Department of Defence.



KESIMPULAN:

Bersosial di laman web seperti FACEBOOK ini tidak salah, malah bagus bahkan kita boleh buat duit lagi. Tapi berhati-hatilah dengan fakta-fakta yang menjadi privasi diri sendiri. Jangan mudah kita memberikan maklumat yang penting. Maklumlah, rakyat Malaysia cepat terpengaruh dengan benda yang PERCUMA sebegini. Bukan nak mengata diri sendiri, tetapi telahpun terbukti. Kalau tidak percaya, pergilah ke laman web Fotopages dan lihat siapakah pengguna terbesar Fotopages kelolaan Israel itu! Jawapannya mudah ialah Rakyat Malaysia, tidak syak lagi.

APA YANG PERLU KITA BUAT? - Bagi mereka yang sudah menjadi ahli FACEBOOK dan sudah memasukkan data peribadi. Senyum sajalah. Bagi mereka yang belum mendaftar, berhati-hatilah.

Khamis, 26 Mac 2009

jom test!



cmne nak tahu tahap stress seseorang tu, ianya boleh digunakan dengan melihat gmbar diatas:
if seseorang tengok ianya tidak bergerak lansung..memang lansung tiada stress..wah hebat tu...
sesiapa yang nampak gambar ni bergerak..maksudnya dia ada stress or tekanan..jika perlahan means stress tidak lah kuat sangat..jika laju means stress or tekanan seseorang itu kuat
tapi jangan tengok lama-lama..nanti jadi pening kepala plak..hee ujian ni pernah dibuat kepada banduan di suatu tempat di luar negara..sejauh mana ketepatan nya tidak lah diketahui tapi ianya hanya sekadar ujian menguji tahap stress seseorang...

Selasa, 24 Mac 2009

TIDUR SEBENTAR UNTUK LEBIH AKTIF

KES 1

Hari masih merangkak menuju tengah hari tetapi Aminah sudah berasa cukup letih dan mengantuk sekali. Berkali-kali dia menguap lebar sambil mendepakan kedua-dua belah tangannya seraya mengeluarkan bunyi, “Uwaaaa……”

Tidak tahan dengan rasa mengantuk yang teramat sangat itu, Aminah meninggalkan dewan kuliah untuk mengambil udara segar di luar. Dia cuba juga membasuh mukanya dengan air sejuk. Buat seketika Aminah berasa cergas sedikit, tetapi apabila dia kembali semula ke dewan kuliah, rasa mengantuknya berulang kembali.

Aminah cuba menahan sedaya mungkin, matanya celik tapi fikirannya kabur. Apabila selesai kuliah, Aminah dapati dia tidak belajar apa-apa pun pada hari itu.



KES 2

Syahid dapati dirinya bersemangat sekali sewaktu dia meninggalkan rumah untuk bekerja. Di pejabat semangatnya tidak pudar walaupun pelbagai masalah yang terpaksa dihadapinya. Tetapi ketika hampir tengah hari, atau kira-kira jam 11.30 pagi rasa mengantuk dan malasnya tiba-tiba datang.

Syahid cuba mengalihkan perhatiannya kepada hal-hal yang tidak membebankan. Dia cuba membaca akhbar tetapi sebaik sahaja akhbar itu selsesai dibacanya, rasa mengantuknya datang lagi. Prestasi Syahid merosot sekali pada hari itu.



KES 3

Setelah menguruskan apa-apa yang patut, Mira duduk dengan malas di kerusi rehat rumahnya. Dia melihat jam, ada kira-kira tiga jam lagi sebelum anak-anaknya pulang. Tiba-tiba dia merasa mengantuk sekali. Rasanya ingin sekali melelapkan mata barang seminit dua tapi khuatir menjadi tabiat.

……………………………………………………………………………………..

Tidur siang pernah dianggap sebagai salah satu kemalasan. Islam menganggapnya sebagai suatu kebaikan asalkan seseorang itu tidak berlebih-lebihan dengannya. Di dalam kitab ‘Misykatul Masabih’ disebutkan tentang salah satu amalan sunnah yang pernah dilakukan oleh Nabi: “Tidur yang sedikit di waktu tengah hari (qailulah) tidaklah keji. Rasulullah s.a.w ada melakukannya.”

Imam Al Ghazali di dalam kitab ‘Ihya Ulumuddin’ telah berkata: “Hendaklah seseorang tidak meninggalkan tidur di siang hari kerana ianya membantu ibadah di malam hari sebagaimana sahur membantu puasa di siang hari. Sebaik-baiknya ialah bangun sebelum tergelincir matahari untuk solat Zohor.”

Islam mempunyai pandangan tertentu tentang tidur tengah hari. Ia dinaggap sebagai sunnah dan bukan sebagai suatu yang keji. Tidurnya hanya sekejap bertujuan untuk menyegarkan tubuh badan agar dapat dimanfaatkan untuk melaksanakan amal ibadah yang berkualiti.

Dewasa ini, berpandukan kajian-kajian saintifik, tidur sekejap di waktu siang (day napping), terutamanya pada waktu tengah hari, didapati amat berkesan untuk memperitngkatkan tenaga, tumpuan dan akhirnya produktiviti pekerja-pekerja.

Baru-baru ini satu kajian 25 tahun tentang kesan tidur ke atas negara-negara industri dan pasca-industri telah mendapati bahawa 92.5% pekerja yang berkesempatan tidur di waktu tengah hari, mempunyai daya kreativiti yang lebih tinggi. Daya kemampuan mereka untuk menyelesaikan masalah juga meningkat. Semua ini pastinya meningkatkan produktiviti. (Napping news: ‘Scientific Proof Confirms: Napping Enhances Worker’s Productivity, ‘from eFuse).

Waktu tengah hari merupakan masa yang paling sesuai untuk tidur seketika kerana sistem badan kita memang bersedia untuk memanfaatkan fasa tidur pada waktu ini. Fasa ini disebutkan sebagai ‘a mid afternoon quiescent phase’ atau ‘a secondary sleep gate.’ Di antara tokoh-tokoh yang menggalakkan tidur tengah hari ini ialah Dr.William A. Anthony, ph.D. dan Camille W. Anthony, pengarang buku ‘The Art of Napping at work.’

Demikian juga yang disebutkan oleh David F. Dinges dan Roger J. Broughton di dalam buku mereka ‘Sleep and Alertness: Chronobiological, Behavioural and Medical Aspects of Napping.’ Dr. James Maas, pakar tidur dari Cornell University juga telah merumuskan bahawa tidur tengah hari sekadar 15-20 minit sudah mencukupi untuk mengembalikan tenaga dan menjaga kesihatan. Seorang pengkaji yang lain, Donald Greeley, telah mengatakan bahawa tidur tengah hari adalah bermanfaat selama mana ianya tidak melebihi satu jam. (Gail Benchener: ‘Parents and Sleep Deprivation,’ Family.com)

Sunnah tidur tengah hari yang diajarkan Nabi rupa-rupanya merupakan suatu yang amat saintifik lagi releven pada hari ini.

Khamis, 19 Mac 2009

ukhuwah


assalamualaikum...bait bait nasyid ini didedikasikan khas buat rakan,teman pismp 3.02
semoga ukhwwah yang dibina berkekalan...
kalau bukan kita yang meneguhkan ikatan ukhwah ini,siapa lagi,
kalo bukan saat ini kita mempertahankan,bila lagi,
kalo bukan di sini,dimana lagi..
ukhwwah itu indah andai ia dibina berlandaskan iman,
tujuan,matlamat dan objektifnya bagi capai redha Allah..
andai tersalah bicara,maafkanlah.
andai kata ku nista,ampunkanlah,
andai tindakanku bisa,tegurlah,
andai perbuatanku hina,peringatkanlah..


Selama ini
Kumencari-cari
Teman yang sejati
Buat menemani
Perjuangan suci

Bersyukur kini
PadaMu Illahi
Teman yang dicari
Selama ini
Telah kutemui

Dengannya di sisi
Perjuangan ini
Senang diharungi
Bertambah murni
Kasih Illahi
KepadaMu Allah
Kupanjatkan doa
Agar berkekalan
Kasih sayang kita

Kepadamu teman
Ku pohon sokongan
Pengorbanan dan pengertian
Telah kuungkapkan
Segala-galanya...

KepadaMu Allah
Kupohon restu
Agar kita kekal bersatu
Kepadamu teman
Teruskan perjuangan
Pengorbanan dan kesetiaan
Telah kuungkapkan
Segala-galanya
Itulah tandanya
Kejujuran kita



" Ya Allah,kiranya KAU mempertemukan kami umtuk mendidik diri kami agar lebih menyayangiMU,maka hanya KAU yang mampu membawa hati - hati ini bertaut menyusuri jalan mencari cintaMU,mengharap maghfirahMU,janganlah KAU pisahkan hati - hati ini di kala rindu dan sayang kami belum cukup untuk melamar redha dan cintaMU"

MILIK SIAPA PENGHASILAN KITA

“Kalau kamu berbuat baik, sebetulnya kamu berbuat baik untuk dirimu. Dan jika kamu berbuat jahat, bererti kamu telah berbuat jahat atas dirimu pula.”

Hakikatnya bukan semua yang kita miliki itu kepunyaan kita, bukan semua yang kita usahakan itu untuk kita nikmati hasilnya, bukan semua yang masuk ke mulut itu sampai ke perut kita. Selagi belum melepasi halkum ia belum lagi menajdi rezeki kita.

Suatu hari, Rasulullah s.a.w meghantar jenazah seorang sahabat sampai ke kubur. Apabila baginda kembali, beliau singgah sebentar untuk menghibur dan menenangkan keluarga almarhum supaya tetap bersabar dan tawakal menerima musibah itu.

Kemudian Rasulullah s.a.w berkata, “Tidakkah almarhum mengucapkan wasiat sebelum wafatnya?”
Si balu menjawab, “Aku mendengar dia mengatakan sesuatu di antara dengkur nafasnya yang tersengal-sengal menjelang ajal.”
“Apa yang dikatakannya?”
“Aku tak tahu, ya Rasulullah, apakah ucapannya itu sekadar rintihan sebelum mati, ataukah pekikan pedih kerana dahsyatnya sakaratul maut. Cuma, ucapannya memang payah di fahami lantaran merupakan kalimat yang terpotong-potong.”
“Bagaimana bunyinya?” desak Rasulullah s.a.w.
“Dia mengatakan, andai kata lebih panjang lagi, andai kata yang masih baru, andai kata semuanya…., hanya itulah yang tertangkap sehingga bingung kami dibuatnya.”
Rasulullah s.a.w tersenyum.
“Sungguh yang diucapkan oleh suami mu itu tidak keliru. Suatu hari dia sedang bergegas ke masjid untuk melaksanakan Solat Jumaat. Di tengah jalan, dia berjumpa dengan orang buta yang bertujuan sama. Si buta itu tersaruk-saruk kerana tidak ada yang memimpin. Maka suami mu yang mendampinginya hingga sampai di masjid. Tatkala hendak menghembuskan nafas penghabisan, dia menyaksikan pahala amal solehnya itu, lalu dia berkata, “Andaikan lebih panjang lagi.” Maksudnya, andai kata jalan ke masjid itu lebih panjang lagi, pasti pahalanya lebih besar pula.”
“Ucapan lainnya ya Rasulullah?” Tanya sang isteri mulai tertarik.
Rasulullah s.a.w menjawab, “Adapun ucapannya yang kedua dikatakannya, ketika dia melihat hasil perbuatannya yang lain. Sebab pada hari berikutnya, waktu dia pergi ke masjid pagi-pagi, sedangkan cuaca dingin sekali, di terpi jalan dia melihat seorang lelaki tua yang tengah duduk menggigil, hampir mati kedinginan. Kebetulan suami mu membawa sebuah mantel baru, selain yang dipakainya. Maka dia mengambil mantelnya yang lama, diberikannya kepada lelaki itu. Dan mantelnya yang baru lalu dikenakannya. Menjelang saat-saat akhirnya, suami mu melihat balasan amal kebajikannya itu sehingga dia pun menyesal dan berkata, “Cuba andaikan yang ku berikan kepadanya bukan mantel ku yang lama, pasti pahala ku jauh lebih besar lagi.” Itulah yang dikatakan oleh suami mu selengkapnya.”
“Kemudian, ucapannya yang ketiga, apa maksudnya, ya Rasulullah?” Tanya sang isteri semakin ingin tahu.

Rasulullah s.a.w menjelaskan, “Ingatkah kamu pada suatu ketika suami mu datang dalam keadaan sangat lapar dan meminta disediakan makanan? Engkau menghidangkan sepotong roti yang telah dicampur dengan daging. Namun, tatkala hendak dimakannya, tiba-tiba seorang musafir mengetuk pintu dan meminta makanan. Suami mu lantas membahagi rotinya menjadi dua potong, yang sebelah diberikan kepada musafir itu. Dengan demikian, pada waktu suami mu akan nazak, dia menyaksikan betapa besarnya pahala dari amalannya itu. Kerananya, dia pun menyesal dan berkata, “Kalau aku tahu begini hasilnya, musafir itu tidak ku beri separuh. Sebab andai kata semuanya kuberikan kepadanya, sudah pasti ganjaran ku akan berlipat ganda.”

Memang begitulah keadilan ALLAH. Pada hakikatnya, apabila kita berbuat baik, sebetulnya kita juga yang beruntung, bukan orang lain.

sumber: http://azieepooh.blogspot.com/

Rabu, 18 Mac 2009

HIDUPKAN SEL OTAK KANAN

Penyelidikan saintis mendapati otak kiri bertugas dalam mengingati ilmu, data dan fakta; menggunakan fikiran logic, bahasa, matematik, menganalisis, berfikir mengikut urutan dan lain-lain kegiatan yang berbentuk akademik.

Otak kanan pula melibatkan imaginasi, khayalan, berfikir secara kreatif, irama, emosi, ilham, intuisi, gerak hati, warna, muzik, berfikir secara keseluruhan dan lain-lain aktiviti yang seumpama dengannya.

Sebagaimana tangan harus digunakan kedua-duanya untuk mendapat gerak-laku yang terbaik, demikian juga otak. Kita diberikan dua telinga untuk menyeimbangkan pendengaran, diberi dua mata untuk lebih fokus, diberikan dua kaki untuk lebih pantas, kita juga diberikan dua otak untuk lebih berfungsi sebagai insane yang stabil, pintar dan seimbang.

Bagaimanapun, otak kanan yang kuat menjadi kurang bermakna jika memiliki otak kiri yang lemah. Jadi, kita perlu meningkatkan fungsi otak kanan tanpa mengabaikan otak kiri.

Bagaimanakah otak kanan boleh dikuatkan? Dalam perkataan lain, bagaimanakah sel-sel otak kanan boleh dihidupkan? Ada banyak cara dan disarankan supaya kita banyak melakukan aktiviti yang menggabungkan potensi penglihatan, gerak geri jari, bahasa tubuh dan juga pendengaran.

1. Hayatilah kisah sejarah. Mengapa sejarah? Sejarah membebaskan minda kita mereka gambaran-gambaran silam mengikut pengetahuan yang tersimpan olehnya. Membina gambaran ini datangnya dari otak kanan.

2. Bebaskan kejumudan anda dengan mengambil tahu hal-hal semasa dan sekeliling.

3. Memberikan saranan kendiri ataupun bermonolog.

4. Banyakkan mencuba sesuatu yang berhalangan seperti ekspedisi, mengembara, bermain computer game dan aktiviti-aktiviti lasak.

5. Sertai seminar, forum, pameran, ekspo dan cari peluang agar suara anda di dengar.

6. Menatap, merenung dan membaca al-Quran.

7. Cuba berfikir secara kreatif, analitis ataupun lateral.

8. Sering melakukan latihan pendengaran, penglihatan, pergerakan, penghiduan dan merasa secara imaginasi.

9. Bertafakur dan berfikir tentang makhluk ALLAH dan alam semesta.

10. Bermain catur atau sesuatu yang mencabar minda.

11. Suka berfikir dengan bertanya kepada diri sendiri dengan menggunakan kata kunci Asibidibam-apa, siapa, bila, di mana, bagaimana dan mengapa.

10 CARA MEMBINA MOTIVASI DIRI

10 CARA MEMBINA MOTIVASI DIRI
Tiba-tiba anda berasa tidak bermaya sekali. Hidup terasa tiada erti. Nyata anda telah kehilangan motivasi diri. Apa yang harus anda lakukan?
Sebelum mengambil sebarang langkah, duduk sejenak. Tarik nafas panjang dan lepaskan sekali gus. Kemudian pejamkan mata. Beri salam kepada diri sendiri dan katakan, “Hai, engkau dijadikan bukan untuk menjadi lemah.”
Kemudian bangkitlah dan cuba lakukan perkara-perkara berikut:
1. Perbaiki imej anda
Cuba lakukan sedikit perubahan. Kalau selama ini anda tidak kisah kalau seluar yang di pakai selama seminggu dan tidak bergosok, cuba kali ini menukarnya selalu dengan pelbagaikan warnanya.
Kalau selama ini jarang mengenakan tali leher, kenakan tali leher, tukar gaya menyikat rambut dan sangkutkan pen berjenama mahal di poket. Ubah gaya jalan anda, sesuai dengan attire baru yang anda kenakan.
Jika anda wanita, tukar imej kusam kepada kemas, elegan dan aktif. Perkemaskan juga wajah anda dengan solekan ringan. Kenakan warna-warna ceria pada pakaian anda; pada baju dan tudung. Hiasi jari dengan sebentuk cincin untuk menambah seri.
Jangan terlalu pendiam tetapi jangan pula terlalu bising. Bersikap sederhana dan ringankan mulut jika orang meminta pendapat dan diam ketika orang bercakap hal-hal sensitif seperti politik dan lain-lan.

2. Lakukan senaman ringan
Tubuh yang lemah, lembik dan lembam boleh dipulihkan dengan melakukan sedikit gerakan tubuh. Tidak perlu melakukan senaman-senaman berat kerana itu akan menyebabkan tubuh anda letih. Keletihan akan menyebabkan anda kembali tidak bermaya. Malah mengikut kajian, bukan semua orang sesuai melakukan senaman berat, sesetengah orang, atas sebab-sebab kesihatan dan fizikal semulajadinya lebih digalakkan supaya tidak bersenam dengan berat.
Senamkan juga minda anda dengan membaca atau mencuba sesuatu yang berhalangan. Bermain computer game mungkin salah satu caranya tetapi untuk lebih santai, senamkan minda dengan membaca, merenung, mempersepsi dan membuat ta’akulan.

3. Senyum
Senyuman boleh mengubah segala-galanya. Dalam mood yang tidak baik, memang agak sukar melakukan ini, tapi ingat jika anda senyum pulangannya serupa. Hadiahkanlah senyuman kepada seseorang, anda mungkin mendapat senyumannya balik. Jika anda memasamkan muka, orang lain juga akan memasamkan muka mereka terhadap anda.
Sifir kehidupan ini mudah, anda berbuat baik kepada orang lain, anda akan dibalas kebaikan yang sama atau mungkin yang lebih baik. Jika anda berbuat jahat kepada orang lain, anda akan mendapat balasan yang serupa atau lebih teruk. Dosa dibalas dengan Neraka, kebaikan dibalas dengan Syurga. Tidakkan itu adil??

4. Berfikiran positif
Berfikiran positif membolehkan minda anda mengeluarkan arus alpha iaitu arus kecemerlangan untuk membina kejayaan.
Berfikiran positif juga membuatkan perkara yang sukar menjadi senang, masalah bertukar menjadi peluang, masa depan kelihatan cerah dan insyALLAH rezeki pun akan meluas.
Fikiran-fikiran positif itu adalah doa berpanjangan yang kita panjatkan. Selama kita berfikiran positif, selama itulah menjadi pengharapan yang amat besar terhadap ALLAH.
Berfikiran positif bakal melahirkan idea-idea positif. Idea-idea positif akan melahirkan tindakan-tindakan yang positif. Tindakan-tindakan yang positif selalunya membuahkan kejayaan dan kecemerlangan.

5. Dapatkan tidur yang mencukupi
Runsing, marah-marah mahupun pengur kadangkala disebabkan keletihan akibat tidak mendapat rehat yang mencukupi. Berehatlah seenaknya dan jika perlu, tidur.
Kita memang memerlukan tidur yang berkualiti untuk mendapatkan kesegaran tubuh yang betul. Kalau telur ayam pun boleh digredkan mengikut kualitinya, dengan demikianlah hal-hal yang berkaitan dengan manusia, termasuklah tidur. Tidur-tidur ayam adalah tidur yang tidak berkualiti dan menyebabkan minda terdera serta tidak mendapat rehat yang secukupnya.
Tidur yang tidak berkualiti akan mencetuskan arus theta atau arus delta, dua arus kemunduran.

6. Luahkan pada seseorang
Anda memerlukan seorang sahabat ketika anda berasa tidak stabil seperti ini, bahkan ketika dalam suasana-suasana yang biasa pun anda memerlukan seorang sahabat. Sahabat adalah seorang yang amat memahami anda dan sedia menjadi sahabat biar dalam keadaan apa sekalipun.
Seorang kawan boleh meninggalkan anda dalam keadaan demikian tetapi tidak jika dia bernama sahabat. Seorang sahabat adalah seseorang yang sudi berkongsi masalah anda serta sentiasa berdiri di sisi anda dengan nasihat-nasihatnya yang bak mutiara itu. Pilihlah sahabat yang baik, berbudi dan beriman kerana ciri-ciri yang ada pada dirinya itu adalah cermin keperibadian anda juga.
Adakah anda sahabat yang di cari?? Sudahkah anda menemui seorang sahabat yang setia??

7. Curahkan di atas kertas
Curahkan semua yang merunsingkan fikiran anda itu ke atas kertas. Curahkan segala-galanya tanpa tertinggal satu pun. Kemudia bakar dan hanyutkan ke sungai. Terasa lega??
Adalah lebih baik juga jika anda mempunyai diari rahsia yang boleh mendengar dan menjadi tempat untuk anda meluahkan perasaan. Tidak kira sama ada perasaan gembira atau sedih. Diari adalah sahabat yang sangat jujur dan setia. Rahsia antara anda dengan ‘dia’ sahaja.

8. Bersedia untuk berubah
Jangan teraga-agak untuk melakukan perubahan. Jika orang lain boleh, mengapa anda tidak?? Apa istimewanya orang lain, sedang anda juga makhluk ALLAH yang dikurniakan dengan pelbagai kelebihan dan keistimewaan-keistimewaan tertentu.
Bulatkan hati, kuatkan tekad dan oraklah langkah tanpa menoleh ke belakang lagi. Tanpa berkalau-kalau lagi. Lakukan perubahan dengan sepenuh hati dan lihatlah hasilnya nanti.
Kejayaan selalunya berkait rapat dengan kesungguhan. Kesungguhan pula bermula daripada hati yang bulat dan tekad yang padu. Semuanya ini hanya akan menjadi jika anda benar-benar ada kesediaan untuk melakukan perubahan. Semuanya saling berkait-kait dan bertimbal-balik.

9. Cari kegemaran baru
Sesetengah daripada kesukaan kita akan sampai kepada penghujungnya. Dalam perkataan lain, setiap kegemaran kita ada jangka hayatnya. Kalau dulu sewaktu kecil kita sangat suka bermain bola sepak, sekarang tidak lagi. Mungkin sewaktu di universiti kita cukup gemar berpersatuan, sekarang tidak lagi. Mungkin juga sewaktu remaja kita galak bercinta sekarang nurani itu sudah tiada lagi, berganti dengan matlamat membina kecemerlangan keluarga.
Semuanya dalam hidup kita ada jangka hayatnya yang tersendiri. Begitu juga dengan usia kita. Apabila sampai pada penghujung hayat, kita akan meninggalkan alam ini.
Hobi juga begitu. Maka apabila anda mula merasakan hidup ini mulai kosong, carilah kegemaran-kegemaran baru. Tidak salah bermain game misalnya, untuk melihat apakah minat anda boleh tumbuh di sini. Begitu juga tidak salah memelihara akan hiasan untuk melihat apakah hobi baru ini boleh memberi kesenangan kepada anda.

10. Bertegaslah
Bertegaslah dengan diri anda sendiri. Apabila anda mengambil satu-satu keputusan anda berpegang teguh pada keputusan itu dengan meletakkan sepenuh kepercayaan bahawa anda akan berjaya. Apabila anda mengatakan pada diri sendiri untuk kembali ceria, bertegaslah untuk terus berkata begitu walaupun kadangkala perasaan anda seperti dibuai-buai untuk mengatakan anda sedang bad mood sekarang.
Bertegas pada diri bukan ertinya anda tidak boleh memanjakan diri sendiri. Sekali-sekala layanlah diri anda sendiri sebagaimana anda melayani tetamu. Pergi makan-makan di tempat mewah dan berikan hadiah pada diri sendiri. Itu pun salah satu cara menghargai diri sendiri.
Jika anda sendiri tidak selesa untuk menghormati diri anda, apakah wajar anda mengharap demikian daripada orang lain??

Jumaat, 6 Mac 2009

buat mawar mujahidah......

Buat Mawar2 Mujahidah


yg sedang merindui jalan menuju Allah…..


“Skali wanita tergoda, gugurlah sekuntum wardah di syurga…Sekali wanita ternoda, berdekah2lah syaitan di neraka…”


Rasulullah SAW * generasi2 itu telah tiada!


Lama sudah mereka berlalu meninggalkan kita.


Muhammad, kekasih Ilahi.


Baginda berjalan selangkah demi selangkah, meniti hari.


Bermula drpd seorang diri, menyampaikan dakwah secara sembunyi2.


Bukan baginda tidak berani & takut mati,


namun itulah wahyu ketika itu, strategi Rabbi.


Ucapan baginda tak lahir dari nafsu & melainkan wahyu yg suci.


Ucapan yg hikmah dari kalbu yg jernih disambut oleh hati yg bersih & jiwa yg fitri.


Dimulainya mengajak manuia kpd Islam


dgn menjernihkan firah, pendekatan akal, pemahaman & menyentuh sanubari.


Juga dgn jln hujah & ketenangan, dgn hikmah & pengajaran penuh seni.


Bila mana ada pendebatan dirungkaikan dgn baik & menambat hati.


Bila mana mendapat tekanan, rintangan serta seksaan,


berlaku sabar & melontarkan doa kasih nan sejati.



Firman Allah dlm surah Al-Nahl:125.


Yang bermaksud:125. serulah ke jalan Tuhanmu (Wahai Muhammad) Dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran Yang baik, dan berbahaslah Dengan mereka (yang Engkau serukan itu) Dengan cara Yang lebih baik; Sesungguhnya Tuhanmu Dia lah jua Yang lebih mengetahui akan orang Yang sesat dari jalannya, dan Dia lah jua Yang lebih mengetahui akan orang-orang Yang mendapat hidayah petunjuk.



Dgn rahmat & kurniaan Ilahi,


seorang demi seorang ikut menyertai,


dari golongan bangsawan mulia hgga hamba sahaya tidak mahu terkecuali.


Lalu, terbentuklah jemaah Islam pertama, jemaah Rasulullah SAW & para sahabi.


Jemaah baru itu masih sgt kecil & merupakan ghuroba’


(org2 yg asing) di Mekah, kota kelahiran sendiri.


Golongan ghuroba’ inilah yg kelihatan berjalan perlahan2 & lambat,


akhirnya menjadi kelompok yg mulia, gah, i’zzah


& menjadi generasi terbaik umat ini.


Mereka tak punya apa2,


melainkan jiwa yg sarat keyakinan bahawa


janji Allah itu pasti!


Biarpun sehebat mana rintangan,


jln dakwah terus berkembang & panjinya berkibat tinggi.


Jalan dakwah inilah yg telah ditunjukkan oleh Raulullah SAW


sehingga Islamlah seluruh jazirah Arab,


demikian pula Parsi & Romawi,


mencabut jahiliyah dari akr umbi.



Sabda Rasulullah SAW:


“Ingatlah bahawa Islam itu berputar, maka berputarlah kamu bersama Islam ke mana saja ia berputar. Ketahuilah bahawasanya penguasa & Al-Quran akan berpisah, maka janganlah kamu berpisah dari Al-Quran.”



Wuhai akhawat sayang fillah, si mawar mujahidah,


ketahuilah…..


Dlm kita langkah hidup ini,


hanya ada 2 jln yg salah satunya perlu ditempuhi.


Kita yg memilih jln kita sendiri.


Kalau kita tak memilih jln menuju Allah,


pastinya kita akan melangkah di jalan yg menuju kecelakaan diri sendiri


iaitu jln syaitan & jln kesesatan itulah jln ibisi.


Orang yg berjalan di atas jln Ilahi,


sentiasa berusaha menyucikan jiwa & hati,


sementara org yg berjalan di atas jln iblisi,


tiada sensitiviti dlm mengotori & menodai hati.


Maing2 berusaha & masing2 bergerak,


meniti waktu & hari, mendekati mati.


Akhirnya masing2 kerdil menghadap Ilahi.


Sudah tentu d sana, ada perbzaan antara keduanya di alam abadi.



Tanyalah diri,


mahukah kita mencampakkan diri ke lembah kehinaan pada saat bertemu Rabbi?


Atau meletakkan diri ke darjat yg tinggi?


Sudah tentu jawapan kita mengimpikan tempat di sisi Ilahi.


Namun, adakah sama orang yg sekadar berangan2


tetapi tak mempunyai persiapan yg serius untuk menghadapinya?


Berapa ramai org yg sanggup menjual harta & diri


demi membeli redha Allah?


Sungguh, manusia lupa perjumpaan itu!



Zaman berganti zaman,


Islam asing (gharib) kali kedua,


hatinya yg jernih, fikrahnya menjadi ghuroba’.


Golongan ini sedikit sekali


kerana golongan ini sering mendapat tapisan demi tapisan dari Ilahi


sehingga yg tinggal hanyalah org2 yg ikhlas dgnNya.


Adakah amalan & akhlak kita melayakkan diri kita termasuk dlm golongan ghuroba’ ini?


Mungkinkah kelalaian kita yg berterusan ini akan menyebabkan kita turut tertapis dari jln ini?


Nauzubillah!


Ya Allah, bantulah kami untuk tetap layak berada di atas jalanMu.


Jgn sekali2 Kau menapis kami dari jlnMu kerana kelalaian kami sendiri utk mengubat hati & mengubah sahsiah diri.



Ahad, 1 Mac 2009

DI SAAT HAMPIR DATE LINE…..

Bagaimanakah perasaan anda hari ini?? Adakah anda rasa marah?? Gembira?? Murung?? Kecewa?? Takut?? Bersalah?? Tersinggung?? Hormat?? Bertanggungjawab?? Bolehkah anda mengenalpasti dengan tepat apa yang anda rasa?? Bolehkah anda cari perkataan-perkataan lain untuk mencerminkan apa yang anda rasa?? Kini manusai telah cipta lebih daripada 2000 perkataan untuk menerangkan jenis-jenis perasaan yang dialaminya. Kefahaman tentang tiap-tiap perkataan mengenai perasaan iaitu emosi manusia penting untuk mengenali perasaan sendiri dan perasaan orang lain.

CARA MENGURUS KEMARAHAN

1) Memahami apa yang mencetusnya serta manfaat jangka pendeknya

Kita perlu memahami dan mengenalpasti pencetus-pencetus yang boleh jadikan kita hilang akal seperti kata-kata tertentu orang, tabiat orang, tidak bertoleransi dan sebagainya. Manfaat atau kebaikan yang boleh didapati daripada pelepasan kemarahan kita ialah mungkin seperti berikut:
a) Saya rasa lega
b) Orang mendengar saya
c) Rasa seperti diri sebenar lepas marah
d) Jika tidak marah saya akan menangis sahaja
e) Melaui kemarahan orang tahu pendirian mereka
f) Kemarahan menghilangkan perasaan takut
g) Jika saya tak marah orang akan fikir saya lemah

Manfaat-manfaat kemarahan ini adalah jangka pendek sahaja. Sebenarnya ia boleh dicapai melalui cara lain yang lebih asertif. Melepaskan kemarahan membawa berkat yang sementara sahaja. Pada jangka panjang ia akan menjejaskan perhubungan kita.

2) Belajar menenangkan diri dalam situasi genting

Bila perasaan marah timbul kita boleh
a) Gantinya dengan aktiviti lain seperti memandang pada benda dan bukan orang, memikir tentang apa yang kita lakukan pada hari ini atau menerangkan suasana bilik kepada diri sendiri atau membilang sampai 10.
b) Mengelakkan melalui meninggalkan tempat itu atau minta diri untuk berfikir
c) Menukarkan ritma otak seperti mendengar muzik atau lakukan senaman
d) Guna teknik relaks seperti menarik dan menahan nafas selama 5 saat
e) Kecut dan regangkan otot selama 5 saat
g) Urut bahagian dada dan perut
h) Ubah cara duduk dan regangkan bahu
i) Berimaginasi tentang pemandangan yang tenang atau yang neutral atau ketawa pada diri sendiri kerana situasi itu

3) Belajar cara atau strategi untuk mengelak kemarahan kelak

a) Mengenalpasti samada kemarahan kita itu sihat atau tak sihat iaitu membina atau destruktif
b) Elak daripada menggunakan dadah atau alcohol untuk melupakan sesuatu
c) Baca dan menambahkan ilmu tentang pengurusan kemarahan
d) Bincang dengan orang lain yang berjaya menguruskan kemarahan mereka
e) Ubah kepada gaya hidup yang lebih sihat dan kurang stress
f) Sentiasa menahan dan mencabar setiap pemikiran yang membawa kemarahan
g) Sedari tentang kemarahan yang tersembunyi dalam sindiran atau peril
h) Belajar menjadi lebih asertif atau hadiri kursus untuk menambah kemahiran asertif
i) Meneliti segala punca kemarahan dari dahulu
j) Berbincang dengan kaunselor atau pakar psikologi
k) Menghadiri kursus mengurus kemarahan

Mengikut pakar psikologi marah adalah emosi sekunder. Di belakang emosi marah ini terdapat emosi primer seperti keresahan, duka, hampa, kehilangan, takut dan sebagainya yang terbit kerana sesuatu keperluan tidak diselesai atau dicapai. Sebenarnya kemarahan ini menjejaskan peluang kita untuk mencapai sesuatu keperluan itu. Bila kita dapat mengenalpasti keperluan-keperluan ini kita dapat berusaha untuk mencapainya dan dengan itu kemarahan dapat dikawal atau diurus dengan sihat.

Emosi marah adalah satu fenomena rasional yang berlaku di otak kiri kita. Untuk mengurusnya kita perlu menggunakan kedua-dua bahagian otak, khasnya otak kanan dan bahagian lain otak berkenaan dengan emosi untuk mengecam dan sedar bila perasaan marah muncul. Dengan demikian kita dapat menangani kemarahan dengan cepat dan mengekalkan ketenangan kita.

“Angry people are those who are most afraid……”
-Robert Anthony-

“Orang yang paling kuat adalah orang yang dapat menahan kemarahannya…..”
-Imam AL Ghazali-

CIRI-CIRI ORANG YANG BERKECERDASAN EMOSI TINGGI

1) Melabelkan perasaannya dan bukan perasaan orang lain atau situasi yang dihadapi
2) Dapat membezakan pemikiran dengan perasaan
3) Bertanggungjawab atas perasaan sendiri
4) Gunakan perasaannya untuk membantu membuat keputusan
5) Menghormati perasaan orang lain
6) Dapat berasa bertenaga dan bukan dikawal oleh kemarahan
7) Mengesahkan perasaan orang lain dengan menunjukkan empati, pertimbangan dan penerimaan perasaan orang lain
8) Berlatih untuk mendapatkan nilai positif daripada emosi negatif
9) Tidak mengarah, mengkritik, mengadili atau mengherdik orang lain
10)Tidak menghiraukan orang yang tidak menerima atau menghormati perasaannya

Pelawat

Load Counter
Terdapat ralat dalam alat ini

  © Blogger template 'Personal Blog' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP