Rabu, 10 Jun 2009

mambacalah dalam setiap kesempatan“Siapa merintis jalan mencari ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan ke Syurga.” (Hadith Muslim)

Orang yang berilmu mempunyai kedudukan yang khusus
Ada kemuliaan tersendiri yang Allah berikan kepada orang yang berilmu, di dunia mahupun di akhirat. Orang yang berilmu boleh jadi lebih mulia daripada mereka yang banyak harta dan tinggi jawatan atau kuasa. Bahkan, lebih mulia dari ahli ibadah sekalipun.

Rasulullah saw. bersabda, “Kelebihan seorang alim (ilmuwan) terhadap seorang ‘abid (ahli ibadah) ibarat bulan purnama terhadap seluruh bintang.” (Hadith Abu Dawud)

Bahkan, al-Quran menjelaskan bahawa orang yang paling takut pada Allah adalah para ulama. Tentunya, mereka yang memahami kebesaran dan kekuasaan Allah swt. “...Sesungguhnya yang takut kepada Allah di antara hamba-hamba-Nya hanyalah ulama...” (Fathir: 28)

Begitu tingginya penghargaan buat mereka yang berilmu. Khusus mereka yang tergolong pakar dalam al-Quran, ada kemuliaan tersendiri. Dan kemuliaan itu mereka dapat apabila bertemu Allah kelak di Hari Pembalasan.

Rasulullah saw bersabda, “Seorang mukmin yang pandai membaca Alquran akan bersama malaikat yang mulia lagi berbakti...” (Hadith Bukhari dan Muslim)

Dalam hadith lain Rasulullah saw. mengatakan kepada Abu Dzar, “Wahai Abu Dzar, kamu pergi mengajarkan ayat dari Kitabullah lebih baik bagimu dari shalat (sunnah) seratus rakaat. Dan, pergi mengajarkan satu bab ilmu pengetahuan, dilaksanakan atau tidak, itu lebih baik dari shalat seribu rakaat.” (Hadith Ibnu Majah)

Ilmu tetap diperlukan walau suasana apa sekalipun
Hidup dan ilmu pengetahuan hampir tidak dapat dipisahkan. Sangat sukar untuk membayangkan jika kehidupan ditelusuri tanpa pengetahuan. Ruang-ruang kehidupan menjadi begitu gelap. Dan jalan yang akan ditempuh pun nampak bercabang-cabang.

Mungkin kerana itulah Islam mewajibkan umatnya menuntut ilmu. Rasulullah saw. mengatakan, “Menuntut ilmu wajib buat tiap muslim (laki-laki dan perempuan).” (Hadith Ibnu Majah)

Dari sini kita boleh memahami bahawa Islam menginginkan umatnya supaya hidup bahagia, dunia dan akhirat. Tidak ada satu kebahagiaan pun di dunia ini yang dapat diraih tanpa ilmu. Daripada usaha pekerjaan yang menghasilkan sesuap nasi, hinggalah kepada pengokohan status hidup sendiri. Sebagai contoh, mewujudkan sebuah keluarga yang harmonis adalah sangat sukar, tanpa ilmu seni berkeluarga. Begitu juga dalam hal-hal yang lain: sebagai manusia, mukmin, warga negara, dan warga dunia. Jika status-status ini tidak disertai ilmu, manusia akan menjadi korban pembodohan dan penzaliman.

Apatah lagi persiapan menyongsong kehidupan akhirat. Tentu lebih banyak ilmu diperlukan, kerana kehidupan di dunia ini tidak adalah hanya sebagai ladang amal untuk akhirat. Kegagalan hidup di dunia boleh menggiring kecelakaan di akhirat. Na’udzubillah.

Di mana ada kemahuan, di situ ada cara
Persoalan samada berjaya atau tidaknya seseorang mencari ilmu bukanlah bergantung kepada masalah wang ringgit atau kelapangan masa. Tetapi, ianya lebih kepada kemahuan. Inilah faktor atau ukuran yang sangat berat, bagi siapa sekalipun, yang ingin berjaya.

Rasulullah saw. mengajarkan para sahabat untuk selalu berlindung pada Allah dari sifat malas. “Ya Allah, aku berlindung padaMu dari rasa sesak dada dan gelisah, dari kelemahan dan kemalasan...”

Inilah di antara penyakit mental umat Islam masakini yang sangat bahaya. Malas bukan hanya merugikan diri sendiri, malahan juga orang lain seperti anggota keluarga, pekerja-pekerja, dan lain-lain. Kerana malas, seseorang atau sebuah kumpulan masyarakat akan menemui kegagalan untuk berubah kepada kebaikan.

Manusia dengan mudah mengeluarkan perbelanjaan untuk keperluan harian, samada makanan atau keselesaan hidup. Tetapi, secara umumnya mereka akan merasa berat untuk berbelanja untuk meraih ilmu. Malahan, majlis ilmu boleh diperolehi di merata tempat secara percuma. Ada yang dihidang dengan juadah percuma, dan pelbagai lagi bentuk insentif. Malangnya, majlis-majlis seperti itu tetap sepi tanpa sambutan.

Jadi, yang mahal dalam modal perubahan adalah kemahuan. Dari sinilah Allah memberikan jalan keluar. Maha Benar Allah dalam firman-Nya, “Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keridhaan) Kami, benar-benar akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sesungguhnya Allah benar-benar beserta orang-orang yang berbuat baik.” (Al-Ankabut: 69)

Jika ada kesempatan, membacalah. Kunjungi perpustakaan, kongsikan buku-buku dengan rakan-rakan, agihkan sedikit dari wang anda untuk membeli buku yang bermanfaat. Malahan, terdapat gedung ilmu yang sangat luas di internet, yang secara umumnya dapat dimanfaat secara percuma. Peluang dan ruang untuk membaca sentiasa bersedia menanti!

[Adaptasi dari tulisan Muhammad Nuh, Dakwatuna.com]

0 comments:

Pelawat

Load Counter

  © Blogger template 'Personal Blog' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP