Isnin, 24 Ogos 2009

berenanglah di sungai ramadhanAssalamualaikum...

Sekadar perkongsian dari Dr. Aidh Abdullah Al Qarni (Berteduhlah di Taman Hati)

Selamat datang Ramadhan. Bulan taubat dan keredhaan. Bulan perbaikan dan iman. Bulan sadhaqah dan ihsan. Bulan pengampunan dari Ar-Rahman. Bulan berhiasnya janaan (syurga). Bulan dibelenggunya syaitan. Di dalamnya berhembus ruh, kerana dialah bulan kemenangan. Selamat orang yang berpuasa di dalamnya. Meninggalkan makan dan minum. Bergembiralah orang yang menghidupkan malamnya. Dan mengikuti imam solatnya.

Tidakkah datang waktunya untuk para pelaku maksiat untuk berenang-renang di sungai Ramadhan ?

Belumkah tiba saatnya bagi mereka untuk membersihkan jasad dari dosa.
Mencuci hati dari keharaman yang menempel dalam hati.

Tidakkah tiba waktunya bagi orang yang selama ini menolak kebenaran, untuk masuk ke pintu-pintu orang berpuasa ?

Menghadap kepada Rabb alam semesta. Untuk mendapat keredhaan pada kedudukan yang terpecaya.

Sesungguhnya Ramadhan adalah kesempatan usia yang mahal. Musim dagangan yang tinggi keuntungannya. Hari yang diagungkannya berbagai kebaikan. Waktu dihapuskannya segala keburukan. Saat dihilangkan berbagai kesalahan.

Mari lepaskan pakaian kemaksiatan di bulan Ramadhan. Maka Allah akan mengenakan pakaian hamba-Nya dengan pakaian keredhaan. Allah akan memberikan kebaikan untuknya dengan taubat yang bisa menghapus dosa yang telah lalu.

Puasa jiwa di bulan Ramadhan adalah pagar dari penyimpangan, keberpalingan dan keberlebihan. Jiwa ini ingin kembali. Hati ini juga ingin merasakan kekhusyu'annya. Tubuh sudah sangat menghendaki untuk tunduk. Dan mata sangat senang dengan mengeluarkan air mata.

Salam untuk mereka yang berpuasa, di saat duduk di waktu sahur. Mengulang-ulang istighfar, mengeluarkan air mata penyesalan.

Salam untuk mereka saat terbitnya fajar dan tetap tamak terhadap ganjaran Allah swt. Engkau lihat mereka begitu khusyu' dalam solat mereka dan begitu tunduk kepada Allah swt.

Salam untuk mereka saat datangnya waktu berbuka. Mereka duduk di hadapan hidangan Tuhan Yang Maha Pengampun. Memohon pahala atas apa yang mereka lakukan sepanjang siang....

0 comments:

Pelawat

Load Counter

  © Blogger template 'Personal Blog' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP